Kachelpijp voor je houtkachel: enkelwandig of dubbelwandig

Kachelpijp

Een kachel in de woning kan erg fijn zijn. Het houdt je warm op koude dagen en het zorgt voor een gezellige sfeer. Veel mensen vinden het fijner om een kachel te gebruiken in plaats van de verwarming. Echter moet er bij het gebruiken van een kachel op een aantal dingen gelet worden. Een van deze dingen is de afvoer van de gassen die vrijgelaten worden tijdens het stoken van de kachel. Deze gassen kunnen weggevoerd worden door middel van kachelpijpen. Voor een kachelpijp heb je de keuze uit enkelwandig en dubbelwandig. Hier zul je te weten komen welk soort kachelpijp je het beste kunt nemen. 

Kachelpijp enkelwandig

De naam zegt het eigenlijk al, deze kachelpijp beschikt slechts over een enkele wand. Een reden waarom mensen kiezen voor enkelwandig is dat het zorgt voor een hoog rendement. Je gaat namelijk nooit door een muur of verdieping met een enkelwandige kachelpijp. Doordat er slechts een enkele wand is, kan de pijp de warmte afgeven aan de ruimte. Een kachel kan daardoor meer verwarmen doordat ook de pijp voor warmte zorgt. Een andere reden waarom ervoor enkelwandig gekozen wordt is omdat het er mooier uitziet. Met een enkele wand zorg je er namelijk voor dat de pijp een slanker design krijgt. Dit is perfect voor wanneer je de pijp mee wilt laten gaan met het interieur. Meestal wordt de pijp in dezelfde kleur als de kachel geverfd. Daardoor lijken de twee onderdelen goed bij elkaar aan te sluiten. 

Kachelpijp dubbelwandig

Een dubbelwandige kachelpijpen maken dus gebruik van dubbele wanden. Er wordt voor deze optie gekozen wanneer brandbaar materiaal dichter bij elkaar zit. Wanneer alles dichter bij elkaar zit, is het nodig om betere isolatie te hebben. Hierdoor kunnen giftige rookgassen veilig de ruimte verlaten. Dit is belangrijk omdat de gassen die vrijkomen tijdens het stoken erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze gassen wil je dus absoluut niet in de woning laten rondhangen. 

Maken van een keuze

Beide soorten pijpen hebben hun voordelen. Welke jij het beste moet nemen hangt vooral af van wat jij belangrijker vindt. Bij een houtkachel kopen is het belangrijk om bewust te zijn van de opties die je hebt voor een rookafvoer. De beste optie hangt af van de situatie en de voorkeuren die je hebt.

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *