Welke soorten haarden heb je vandaag de dag?

Welke soorten haarden heb je vandaag de dag

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die kiezen voor het laten branden van een haard in plaats van een klassieke verwarming. Een van de belangrijkste redenen zijn natuurlijk de hoge energieprijzen die de laatste maanden ons leven beheersen. Mensen proberen alternatieven te zoeken om zo de energiefactuur enigszins te beperken. Wanneer je op zoek gaat naar een open haard, zijn er heel wat opties waaruit je kan kiezen.

Kies het type haard

De eerste keuze die je moet maken, is het type haard dat je graag zou willen kopen. De klassieke open haard met hout is nog altijd erg populair, al heb je het nadeel dat je natuurlijk steeds hout in huis moet hebben. Ook is dit misschien niet de meest interessante optie wanneer je kinderen hebt. Je loopt namelijk het risico op opspattende houtsnippers. Zorg er dus zeker voor dat je kinderen niet in de buurt komen van de open haard als hij brandt.

Een tweede mogelijkheid is een haard op elektriciteit. Deze is heel wat onderhoudsvriendelijker dan een open haard met hout, maar je mist voor een stuk wel de factor van gezelligheid. De vlammen die hier worden gebruikt, zijn namelijk kunstmatig.  Het zorgt er dan wel weer voor dat het veiliger is voor kinderen.

Andere mogelijkheden zijn gashaarden, pelletkachels of een kachel op bio-ethanol. Net zoals alle haarden hebben deze ook hun voor- en nadelen.

Kies voor inbouw of losstaand

Een tweede keuze die je moet maken, is of je bijvoorbeeld een gashaard in de vorm van een inbouw wil of een losstaande haard. Het voordeel van een gashaard inbouw is dat deze mooi wordt opgenomen in het interieur. Er wordt een ombouw rond de gashaard gebouwd die je nadien in dezelfde kleur kan schilderen of behangen als de rest van je interieur. Een mogelijk nadeel is dat er wel meer breekwerk aan te pas komt indien de haard niet meer zou werken. Zorg er daarnaast goed voor dat er voldoende mogelijkheden zijn om de rook af te voeren naar buiten. Een goed werkend afvoerkanaal is dus een must.

Kies voor een tuinhaard

De kans is groot dat je je voornamelijk binnen wil verwarmen, maar wil je graag langer genieten van leuke zomeravonden of ook tijdens de winter warm buiten kunnen zitten? Dan kan je vandaag de dag ook een tuinhaard aankopen. Het voordeel is dat je hier kan kiezen tussen een vaststaand of een los model. Een los model heeft als pluspunt dat je het toestel kan verplaatsen wanneer jij en je gezelschap ook op een andere plaats in de tuin zitten. Zorg er wel voor dat deze op een stabiele ondergrond wordt geplaatst. Bovendien heb je tegenwoordig ook tuinhaarden die je kan gebruiken als barbecue. Eerst bak je het vlees en daarna laat je de haard gewoon opstaan zodat deze warmte kan gebruikt worden als verwarming.

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *