Vochtbestrijding

Last van vocht, of wil je preventief te werk gaan? Dan moet je gaan nadenken over vochtwering. Welke opties zijn er en welke zijn het meest geschikt voor de meest voorkomende vochtproblemen? Hieronder leggen we je alles uit over soorten vochtwering.

Welke soorten vochtwering zijn er?

Er zijn verschillende soorten vochtwering die elk passen bij de verschillende vochtproblemen: optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en lekkage. Het is belangrijk dat de juiste methode wordt ingezet bij het probleem, zo verhelp je de problemen het snelst en het meest efficiënt.

Vochtwering voor optrekkend vocht

Bij een slechte fundering kan vocht makkelijk omhoog trekken. Dit gebeurt het meest in kelders, maar kan eigenlijk gebeuren op alle muren. Je herkent dit door vochtplekken en schimmels.

De oplossing hiervoor is het injecteren van muren. Hierbij worden gaten in de muur gemaakt, daarin wordt een vochtwerende vloeistof geplaatst. Dit moet het optrekkende vocht efficiënt kunnen stoppen. Dit kost ongeveer €100,- per lopende meter.

Vochtwering bij doorslaand vocht

Zit de schade door de vochtproblemen niet onderin de muren? Dan is er een grote kans dat je last hebt van doorslaand vocht. In dat geval dringt er water binnen de buitenmuur, dit wringt zich ook langzaam naar binnen. De beste oplossing hiervoor is een coating voor op de gevel. Dit is een transparant en waterafstotend middel dat wordt aangebracht op de buitenmuren.

De kosten voor deze vorm van vochtwering is €8,- tot €12,- per vierkante meter.

Vochtbestrijding voor condensatievocht

Bij condensatievocht kan je overal last hebben van vochtproblemen: de muren, de ramen en zelfs het plafond. De oorzaak hiervan ligt vaak aan de dingen die we dagelijks doen zoals koken, douchen of strijken. De warme lucht condenseert zicht dan op oppervlaktes. Hierdoor kan je schimmels en andere vochtproblemen ervaren.

De beste vorm van vochtbestrijding voor dit probleem is het installeren van een ventilatiesysteem. Zo kan de vocht, of de stoom, worden afgevoerd en ontstaan er geen vochtproblemen. Een ventilatie systeem verschilt enorm in de kosten: €550,- tot €7.000,-.

Lekkages als oorzaak

Niet een typische vorm van vochtproblematiek, maar toch kan dit de oorzaak zijn. Bij een lekkage komt er veel water binnenshuis. Hierdoor kan je vlekken, schimmels en andere problemen ervaren. De lekkage kan niet alleen van het dak komen, maar ook van de leidingen of afvoerbuizen. Hierbij moet er gebruik worden gemaakt van lekdetectie: dan kan de veroorzaker makkelijk worden gevonden.

Er is niet een kant en klare methode voor dit soort problemen, het ligt enorm aan de oorzaak van de lekkage en hoeveel schade er is. Er wordt eerst gebruik gemaakt van vochtdetectie, zodra de oorzaak is gevonden kan er een passende methode worden toegepast.

Vochtproblemen: en nu?

Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk te laten verhelpen. Een kleine vochtvlek kan uitgroeien tot een flinke schimmel. Dit is niet alleen erg lelijk, maar is ook slecht voor je gezondheid en het huis. Schakel daarom op tijd een professional in om de problemen te verhelpen. Deze zal de juiste diagnose stellen, het probleem behandelen, schade herstellen en je advies geven over de vervolgstappen.

 

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *