Leistenen vloer in huis? Om hier zo lang mogelijk van te genieten is goed onderhoud essentieel

Onderhoud leistenen vloer

Om het interieur of exterieur een robuuste en stoere look te geven, wordt er vaak gekozen voor een vloer van leisteen. Leisteen is een gelaagd gesteente met een ruw oppervlak welke naar wens verder kan worden afgewerkt. Leisteen heeft over het algemeen een donkere tint, variƫrend van groen tot gitzwart.

Een leistenen vloer is nog altijd zeer geliefd in huizen met een landelijke en stoere stijl. Het valt uitermate goed te combineren met andere materialen, zoals hout en metalen en geeft een woning karakter. Om zo lang mogelijk van een leistenen vloer in huis te genieten, is het wel belangrijk de vloer goed te onderhouden.

Het onderhouden van leistenen vloeren

Hoewel leisteen bijzonder goed bestand is tegen diverse gebruiksbelastingen, dient de materiaalsoort net als andere natuursteen soorten goed onderhouden te worden. Dit om een langere levensduur en een stralend oppervlak in huis te kunnen garanderen.

Leisteen vloer onderhoud bestaat voornamelijk uit het schoonhouden en maken van het oppervlak. Omdat leisteen doorgaans een ruw oppervlak heeft, blijft vuil – zoals stof en zand – gemakkelijk op het oppervlak liggen. Dit kan net zo makkelijk weer worden verwijderd middels het droog schoonmaken van leisteen. Hierbij ontdoe je de vloer met een stofzuiger of binnenbezem van losliggend vuil. Het is aan te raden dit zeker eens per week te doen.

Het reinigen van een leistenen vloer

Naast het droog schoonmaken van een leistenen vloer, is het minstens zo belangrijk de vloer nat te reinigen middels dweilen of moppen. Het is belangrijk dat hierbij enkel gebruik wordt gemaakt van reinigingsmiddelen die ontwikkeld zijn voor leisteen. Het gebruik van algemene schoonmaakmiddelen kan ervoor zorgen dat leisteen haar uitstraling verliest.

Middelen die geschikt zijn voor leisteen, zullen de vloer daarentegen weer laten stralen. Doseer het product altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng dit met lauwwarm water. Is het oppervlak na het dweilen nog nat? Dan kun je de vloer nog eens nalopen met een droogdoek om strepen te voorkomen.

 

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *