Metaalbewerkingsmachines voor al je klussen

Metaalbewerkingsmachines voor al je klussen

Er zijn verschillende metaalbewerkingsmachines die goed van pas kunnen komen bij metaal verspanen. Metaal verspanen houdt eigenlijk simpelweg in dat het metaal wordt bewerkt door mensen of dus door machines. Vaak betekent dit dat het metaal een andere vorm zal aannemen en kleiner zal worden door de verwijdering van delen van het metaal. Dit wordt onder andere op grote schaal toegepast bij het maken van machines en onderdelen van machines maar ook zeker op kleinere schaal door mensen die graag aan metaalbewerking doen. Metaal verspanen kan een ingewikkeld proces zijn waarbij er rekening moet worden gehouden met verschillende factoren. Het is daarom van groot belang dat je beschikt over de juiste metaalbewerkingsmachines om metaal te verspanen. 

Het gebruik van een kotterbank 

De eerste machine die je kunt gebruiken voor verspaning is een kotterbank en deze wordt voornamelijk gebruikt voor grotere projecten. Wanneer een rond gat niet meer de oorspronkelijke vorm heeft door bijvoorbeeld een beschadiging of vervorming dan kan een kotterbank worden gebruikt om dit gat weer in de oorspronkelijke ronde vorm te brengen. Hierbij draait de bank om het voorwerp heen terwijl het voorwerp op zijn plaats blijft. Het is soms ook nog zo dat de tafel zelf kan verschuiven om deze nog beter op het voorwerp aan te passen. Er zijn verschillende kotterbank te koop en deze kun je zowel nieuw als tweedehands aanschaffen. 

Het gebruik van een bedfreesmachine

Bedfreesmachines worden voornamelijk gebruikt wanneer men wilt werken aan een middelgroot product en dit product snel wilt bewerken. De meeste machines zijn uitgerust met een gereedschapswisselaar om zo makkelijk en snel van gereedschap te kunnen veranderen wanneer dit nodig is. Daarnaast kunnen de bedfreesmachines worden aangestuurd door verschillende soorten software. In het ontwerp van de bedfreesmachine is er ook rekening mee gehouden dat de machine wordt gekoeld en dat het metaal wat van het product wordt verwijderd gelijk word afgevoerd. Voor de bedfreesmachine geldt net als bij de kotterbank ook weer dat naast een nieuwe machine ook een bedfreesmachine tweedehands bij veel bedrijven te koop is. 

Het gebruik van boormachines

Een van de meest gebruikt machines waar de meeste mensen ook al wel over zullen beschikken is een boormachine. Boormachines voor metaalbewerking komen met een tafel met daaraan een klem om het product stil op zijn plek te houden terwijl er wordt geboord. Je kunt bij deze boormachines zelf een toerental instellen afhankelijk van de grootte van het gat dat je wilt boren en de druk die ervoor nodig is om een gat van de gewenste grootte te boren. Het verschilt echter per boormachine hoeveel toeren de machine aankan en welke gaten er dus mee kunnen worden geboord. Bij deze uitgebreide boormachines is er daarnaast ook een koeling aanwezig waarbij koelvloeistof door de machine loopt die de boorolie afvoert. 

Het gebruik van een slijpmachine

Een andere hele bekende machine waar veel mensen gelijk aan zullen denken bij metaalbewerking is een slijpmachine. De machines worden vaak gebruikt voor het doorslijpen van metaal en er wordt dan ook gezegd dat deze machines voornamelijk worden gebruikt voor het grovere werk. Ze kunnen daarnaast echter ook voor andere doeleinden worden gebruikt, ook voor bijvoorbeeld onder andere het ontroesten en ook het polijsten van metaal kunnen namelijk slijpmachines worden gebruikt. Voor de verschillende klussen waar een slijpmachine voor kan worden gebruikt zijn verschillende soorten slijpschijven te verkrijgen. Het soort werk bepaald dus mede wat voor soort slijpschijf je in de slijpmachine moet plaatsen maar dit is ook afhankelijk van het soort slijpmachine dat je hebt. 

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *