Je eigen buitenkeuken maken van betonblokken? Volg deze handige tips

buitenkeuken maken van betonblokken

Hoewel de zomer een beetje op het einde loopt, kan het nog heerlijk zijn om buiten te zitten. En wat is er nu fijner dan lekker buiten eten met je vrienden en familie en koken op je eigen buitenkeuken. Veel mensen dromen ervan er één te hebben, maar een buitenkeuken aanschaffen kan nog best aan de prijs zijn. Dit is dan ook de reden voor veel mensen om die buitenkeuken op het lijstje van dromen te laten staan. Maar je kunt ook gewoon je eigen buitenkeuken maken, van betonblokken. Dan heb je binnen een mum van tijd een prachtige buitenkeuken en kun je ook nog eens trots zijn dat je hem zelf gemaakt hebt.

In dit artikel geef ik je enkele tips voor het maken van jouw eigen buitenkeuken van betonblokken. 

Maak vooraf een ontwerp

Voordat je begint aan een project als dit is het altijd goed om een ontwerp te maken. Zo heb je je plannen op papier en kun je deze aanhouden als leidraad tijdens de gehele klus. In deze handleiding hebben we het over een buitenkeuken van betonblokken, maar het is aan jou welke betonblokken je gaat gebruiken. Kies je voor cellenbetonblokken, zodat je wat vrijer bent in de afmeting? Of kies je voor U-element blokken in een bepaald formaat? Neem de afmetingen van de blokken die jij hebt gekozen mee in het ontwerp en bekijk op basis daarvan hoeveel je nodig hebt. 

Hou ook rekening met de manier waarop je wilt gaan koken op de buitenkeuken. Wil je gebruik maken van een barbecue die verzonken is in de keuken? Zorg dan dat je deze ruimte meeneemt in het ontwerp. 

Bepaal hoe je de keuken wilt afwerken

Als je de betonblokken op de voor jouw gewenste manier op elkaar hebt gestapeld en aan elkaar hebt gemaakt, dan is de buitenkeuken in principe af. Toch is hij in vele gevallen nog niet wat je ervan verwacht had. Het zijn nu namelijk simpelweg een paar blokken op elkaar en het is nog niet heel mooi afgewerkt. Voor de afwerking kun je gebruik maken van verschillende materialen. Zo kun je ervoor kiezen het te stucen met stucmortel, maar kun je ook kiezen om het te bedekken met hout. Het is maar net wat jij het mooist vindt. Denk hierbij ook aan het type blad dat je graag wilt en hoe je van plan bent deze te maken.

Hou rekening met de weersomstandigheden

Een buitenkeuken staat, logischerwijs, buiten. Hierdoor krijgt de keuken te maken met de verschillende weersomstandigheden als regen, vocht, kou en warmte. Het is belangrijk om van tevoren je materiaalkeuze hierop aan te passen, zodat je buitenkeuken niet binnen een jaar alweer toe is aan vervanging. Wil je een houten buitenkeuken? Dan zul je er bijvoorbeeld rekening mee moeten houden dat hout kan gaan rotten en werken door het weer. Staat jouw buitenkeuken onder een overkapping, dan heb je niet direct te maken met regen, dat scheelt. Toch heb je in dit geval wel te maken met de luchtvochtigheid en de kou. Weet je niet welk materiaal je moet gebruiken? Vraag dit dan na bij een expert. 

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *