Besparen op je energiekosten

De energiekosten blijven stijgen en vooral met een flexibel contract kom je regelmatig voor verrassingen te staan, omdat het maandbedrag weer gestegen is. Hoe kun je de komende maanden besparen op je energierekening? 

Huis isoleren

De energie lekt letterlijk het huis uit. Vooral huizen die gebouwd zijn voor 1980 kunnen veel baat hebben bij spouwmuurisolatie. Bij een spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatie. Dit isolatiemateriaal voorkomt dat er warmte het huis verlaat en zorgt dus voor een besparing op de energierekening. De besparing kan oplopen tot 500 euro per jaar en met de huidige, hoge tarieven wellicht nog meer. 

Kalkaanslag tegengaan

Woon jij in een kalkrijk gebied? Waarbij je regelmatig het koffiezetapparaat staat te ontkalken? Niet alleen je koffieapparaat heeft last van deze kalkaanslag, ook de leidingen worden aangetast door kalk. De leidingen slibben langzaam steeds meer dicht waardoor er naar verhouding minder warm water in de leidingen zit. Minder warm water betekent ook minder warmteafgifte wat binnen vijf tot tien jaar leidt tot 20% minder rendement.
Gelukkig, kun je dit probleem gemakkelijk oplossen door een waterontharder te plaatsen. Een waterontharder breekt het kalk in het water af en zorgt voor “zachter” water. 

Energiezuinige apparaten

Vervang de huishoudelijke apparaten en elektronica in huis voor energiezuinige varianten. Een energiezuinig apparaat is een A+++. Een A+ is geen energiezuinig apparaat, let dus goed op bij het aanschaffen van nieuwe apparaten.

Probeer verder goed te kijken of alle apparaten altijd aan of stand-by moeten staan? Ben je overdag aan het werk op kantoor? Trek dan de apparaten uit die je niet gebruikt, zoals de televisie, het koffieapparaat en andere elektrische apparaten. Of probeer ze minder intensief te gebruiken. Regent het buiten niet? Hang dan je was buiten te drogen. Dit is niet alleen goedkoper, maar je was ruikt ook lekkerder. 

Een warmtepomp

Een duurzame oplossing is je gasketel vervangen voor een warmtepomp. De aanschaf van een warmtepomp wordt nu nog aantrekkelijker gemaakt doordat er een subsidie beschikbaar is vanuit de overheid. Een warmtepomp haalt warmte uit de beschikbare lucht. Deze lucht wordt vervolgens elektrisch verwarmd. 

Minder lang douchen

Ruim 20% van het gasverbruik gaat op aan het warme water in de keuken en badkamer. Een gemakkelijke manier om te besparen op energie, is daarom de douchetimer. Door deze in te stellen op maximaal vijf minuten douchen, bespaar je veel warm water. Als je daarnaast een waterbesparende douchekop koopt, bespaar je extra water, omdat deze slechts 7 liter per minuut doorlaten. Zo bespaar je op een grote kostenpost.

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *