Duurzaam wonen

Je woning verduurzamen is een goede keuze. Niet alleen voor de aarde, maar ook voor jezelf. Door te verduurzamen stijgt je woning in waarde en bespaar je energiekosten. Daarnaast zit je er comfortabeler bij, want bijvoorbeeld goede isolatie houdt in de wintermaanden de warmte binnen en houdt je woning koeler in de zomer.

Hoe goed is jouw woning geïsoleerd?

Voor het verduurzamen van je woning is gedegen isolatie heel erg belangrijk. Je kunt wel investeren in duurzame verwarming, maar zonder goede isolatie pluk je hier niet optimaal de vruchten van. Online zijn er hulpmiddelen te vinden die jou helpen inzicht te krijgen in hoe goed jouw woning al geïsoleerd is.

Isolatie

Bij het (beter) isoleren van je woning kun je denken aan isolatie voor de gevel, de vloer, het dak en de ramen. Misschien woon je in een huurhuis of is je budget krap. Ook dan kun je op de energierekening besparen door bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en deurveren in te zetten. Ook door de gordijnen ’s avonds op tijd dicht te doen kun je de warmte beter binnenhouden. En met een gezellig vloerkleed doe je niet alleen iets voor je interieur maar verlies je eveneens minder warmte door de vloer. Zo kan de thermostaat misschien een graadje lager.

Warmtepomp

De warmtepomp vormt een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Met een volledig elektrische warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig. Je stroomverbruik zal wel stijgen. Door zonnepanelen te plaatsen kun je dit opvangen door je eigen groene stroom op te wekken. Wel is het belangrijk dat de isolatie van je woning erg goed is. Is dit nog niet het geval? Dan kun je ook denken aan hybride waterpomp. Deze kan met een bestaande cv-ketel gecombineerd worden of je kiest voor een hybride waterpomp bij de aanschaf van een nieuwe hr-ketel.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zie je op veel woonhuizen en bedrijfspanden terug. Met zonnepanelen benut je de zon als gratis bron van energie en zie je de energierekeningen dalen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal binnen de tien jaar. De levensduur van de panelen ligt zo rond de 25 jaar. Doordat zonnepanelen kwalitatief steeds beter kunnen ze nog langer meegaan. Zo heb je nog meer plezier van je investering.

Zonneboiler

Nog zo’n aanpassing waarmee je de kracht van de zon benut is de zonneboiler. Wel moeten er op het dak of in de tuin plek zijn voor een aantal zonnecollectoren. Hoewel je uiteindelijk op de energierekening bespaart ligt de aanschafprijs van een zonneboiler wel hoger dan die van bijvoorbeeld elektrische boilers. De relatief lage aanschafprijs en eenvoudige installatie kunnen overwegingen zijn om te kiezen voor dit type boiler. Het is slim om dan goed op het energielabel te letten.

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *