Ventilatie in huis

Dat ventilatie in huis belangrijk is, weten we allemaal. Maar waarom eigenlijk? En waar in huis kun je nu het beste ventilatie plaatsen? En welk soort ventilatie? Als je het antwoord op deze vragen niet weet, lees dan vooral verder!

Waarom ventilatie?

Ventilatie is essentieel om de luchtkwaliteit in huis te bewaken. Elke dag komt er namelijk zo’n 10 liter vocht in huis, naast de andere vervuilende stoffen die naar binnen kunnen komen. Dit is slecht voor onze gezondheid, omdat vocht kan leiden tot schadelijke schimmels. Ook worden allergieën en luchtwegproblemen erger als een huis slecht geventileerd is. Naast de gezondheidsvoordelen van het aanbrengen van ventilatie, is het ook nog eens goed voor onze portemonnee. Met een goed ventilatiesysteem gaan je energiekosten namelijk omlaag. 

Waar ventilatie?

Ventilatie kan worden aangebracht op verschillende plekken in het huis. Het is aan te raden om ieder geval een buisventilator te plaatsen in de badkamer. In de badkamer komt natuurlijk veel stoom en vocht vrij tijdens het douchen, dus dit is de belangrijkste ruimte waar een ventilatiesysteem geplaatst moet worden. Verder is het een tip om in de keuken goede ventilatie te hebben, zodat etensgeuren niet te lang blijven hangen. Je kunt er ook voor kiezen om bij elk raam een ventilatierooster te plaatsen. Op die manier zul je altijd frisse lucht in huis hebben, en is het risico op schimmel en vervuilde lucht het kleinst.

Welk soort ventilatie?

Er zijn veel verschillende opties voor het aanbrengen van ventilatie. De eerder genoemde buisventilator kan veel toepassingen hebben. De buisventilator 150mm, bijvoorbeeld, wordt gebruikt voor het verplaatsen van lucht en kan worden aangebracht in keukens, toiletten en badkamers. Verder kun je ook kiezen voor een mechanische ventilatiebox, ook wel centrale afzuiging genoemd. Dit systeem voert constant vervuilde lucht af, en is in te stellen op verschillende standen. Hierdoor is de beste luchtkwaliteit gewaarborgd. 

Energiezuinig ventileren

Ventilatie kan lijken op een energieslurpende activiteit, maar niets is minder waar. Er zijn tegenwoordig veel manieren om energiezuinig te ventileren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zelfregelende roosters. Deze roosters reageren op de winddruk en laten minder lucht door als er harde wind op staat. Zo koelt het in huis minder af als het slecht weer is, en hoef je minder energie te gebruiken door bij te stoken. Deze roosters buigen vaak ook de binnenkomende lucht naar boven af. Hierdoor zul je geen koude luchtstroom voelen, wat ook wel net zo prettig is. Een ander energiezuinig voorbeeld van ventilatie is een lokale ventilatie-unit. Deze regelt de ventilatie in één ruimte, en wordt geplaatst in de buitenmuur. Er zijn units beschikbaar die werken met een CO2-sensor. Daardoor warmen ze de binnenkomende lucht alvast op met uitgaande lucht. Dit zorgt ook weer voor een vermindering in het energiegebruik.

 

Na het lezen van deze blog ben je op de hoogte van de belangrijkste informatie gerelateerd aan ventilatie in huis. Kijk goed naar je wensen en de vereisten van je huis, en maak op basis daarvan de keuze waar en welk soort ventilatie je wilt plaatsen.

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *