Kunstgras

Als je nadenkt over een ontwerp voor je tuin of het herinrichten ervan, dan heeft het wel of niet aanleggen van (nieuw) gras ongetwijfeld do revue gepasseerd. Gras is doorgaans zeer populair en dan in toenemende mate specifiek kunstgras. Natuurlijk heeft dit product zijn voor- en nadelen en die bespreken we hier.

Om te beginnen met de voordelen
Het juiste type kunstgras is een ware toevoeging voor je tuin. Niet alleen ben je altijd verzekerd van een heldere kleur en dicht begroeide grasmat, maar ook… Dankzij de vaak luxe uitstraling is het als een sieraad voor je tuin.

Onderhoudsvriendelijk
Kunstgras is uitermate geschikt als je niet van tuinieren houdt of gewoon een hekel hebt aan bepaalde klusjes. Maaien en trimmen is niet nodig, verticuteren en bijzaaien hoeft niet en ook onkruid verwijderen is op de plaatst waar het gras ligt in ieder geval verleden tijd. Zo nu en dan even met een harde bezem er over, meer hoef je niet te doen. Kunstgras is dus zeer onderhoudsvriendelijk.

Lange levensduur
Afhankelijk van wat voor kwaliteit kunstgras je kiest en hoe intensief het gebruikt wordt, kan het tot wel 25 jaar mee gaan. Een behoorlijke tijd dus. Dit is dan vaak wel zo, wanneer je gaat voor een dure variant. Toch gaat ook de gemiddelde budget variant in ieder geval zo’n 10 jaar mee. Houd wel altijd rekening met invloeden, zoals bijvoorbeeld de zon en pas je keuze voor een bepaald type kunstgras daar op aan. Op die manier geniet je het langst van je gazon.

Geschikt voor huisdieren en kinderen
We kennen allemaal wel de brandplekken die kinderen op kunnen lopen op het gras. Met kunstgras loop je dit risico niet als je kiest voor een soort die gemaakt is van zacht materiaal. Ook met huisdieren wordt binnen het kunstgras aanbod rekening gehouden. Je hebt dus altijd diverse opties in tegenstelling tot gewoon gras en ook in tegenstelling tot andere bodembedekkers is kunstgras wel zo veilig.

De nadelen
Zoals voor alles geldt, heeft ook dit product nadelen. Voor wie dol is op de geur van vers gemaaid gras, is het ontbreken hiervan misschien wel het grootste nadeel, maar er zijn nog andere zaken om rekening mee te houden.

De prijs
Kunstgras is doorgaans een stuk duurder in aanschaf. Hoewel het exacte bedrag verschilt per soort en de mate van kwaliteit, is dit zeker te noemen als nadeel.

Het blijft imitatie

Je moet toegeven: een goed stuk kunstgras is nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Toch heeft het wel wat als je een echte grasmat hebt, aangezien deze onder andere mee leeft met het gebruik en het weer. Je kunt het dus als nadeel zien dat de uitstraling eigenlijk altijd tip top is, omdat het niet geheel natuurlijk oogt.

Concluderend kunnen we het volgende zeggen
Het mag duidelijk zijn dat kunstgras zowel zijn voor- als nadelen heeft en het is aan ieder voor zich om te beslissen welke punten het zwaarst wegen. Echter, gezien de toenemende mate van het gebruik van kunstgras kan wel gesteld worden dat het over het algemeen een absolute aanrader is.

 

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *