Glazen schuifwand – hoe installeer je die eigenlijk?

pexels-eli-sommer-3992776

De kogel is door de kerk. Je hebt bij kennissen gezien hoe hun veranda een update heeft gekregen met een prachtige schuifwand. Gedaan is het met al die rondvliegende insecten en als het motregent zitten ze hoog en droog naar hun mooie tuin te kijken. De buren horen ook niet alles meer en dat helpt de privacy. Je denkt wellicht dat je je eigen fitnessapparatuur uit je garage kunt halen en kunt neerzetten op je veranda – als die eenmaal mooi is afgesloten met zo’n glaswand. Het is dus tijd om er eentje te kopen. Maar… hoe installeer je zo’n glazen schuifwand eigenlijk? Hier een artikel die je daar doorheen gaat gidsen.

 

Het materiaal

Wat je nodig hebt: allereerst natuurlijk de glazen schuifwandpanelen. Dan frames en bevestigingsmateriaal. Je hebt waterdichte afdichtingen nodig. Houd een waterpas, schroeven, een boor en een meetlint bij de hand. Met schroevendraaier, veiligheidsbril, handschoenen en eventueel een metselwerkboor ben jij nu de Handige Harry.

 

Meten en plannen voor de glazen schuifwand

Meet de opening waar de schuifwand in moet, heel nauwkeurig op. Zorg ervoor dat de opening waterpas is en dat je genoeg ruimte hebt om de schuifpanelen soepel te laten bewegen.

 

Frame en montage

Het frame voor de glaswand monteer je volgens de handleiding die erbij gegeven werd. Het frame moet én stevig én recht staan. Indien nodig, koppel je het frame aan de overkapping of aan de muur met de correcte bevestigingsmaterialen. Houd je waterpas erbij in aanslag.

 

Plaatsen van rails voor de glazen schuifwand

Er valt weinig te schuiven straks zonder de rails. Plaats die gelijkmatig en waterpas om zo de wrijving straks minimaal te houden. De panelen moeten echt soepeltjes heen en weer kunnen glijden.

 

Schuifpanelen bevestigen

Nu is een kleine studie in de handleiding niet overbodig. De fabrikant geeft exact aan hoe je de schuifpanelen in de rails moet krijgen. Lees goed door en ga dan voorzichtig je panelen erin zetten. Ze dienen correct te zijn uitgelijnd; alleen dan gaan ze vlot en zonder al teveel kracht te gebruiken, heen en terug in de rails.

 

Testen en eventueel aanpassen van de glazen schuifwand

Heb je de glazen wand geïnstalleerd, dan volgt nu een testproces. Schuif een tijdje alle panelen om en om open en dicht om te controleren of ze lekker lopen. Check ook of er geen lekken zijn of tocht als je alles dicht hebt. Is dat wel het geval, dan zul je moeten gaan corrigeren.

 

Afwerking

Vaak kun je bevestigingsmaterialen met dopjes of lijstjes nog afwerken. Zo ziet alles er super strak en netjes uit. Afwerking is goed voor het oog dat esthetisch wil genieten. 

 

Onderhoud en schoonmaak van de glazen schuifwand

Je bent eigenlijk nooit klaar met een glazen schuifwand. Als hij eenmaal overeind staat en netjes en stil kan schuiven, kun je er al van gaan genieten. Maar je blijft alleen maar genieten als je je wand geregeld schoonmaakt en onderhoudt. Daarmee verleng je ook de levensduur van je investering. Controleer van tijd tot tijd dan ook of de bevestigingen en afdichtingen nog in orde zijn. En vervang die wanneer dat nodig is.

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *