Alles wat je moet weten over steekwagens en steekwagen wielen

Steekwagen

Een steekwagen is een ontzettend handig hulpmiddel bij verschillende klussen en bezigheden. Met name wanneer er zware objecten verplaatst of vervoert dienen te worden, komt een steekwagen goed van pas. Op een steekwagen kun je de zwaarste en grootste objecten zonder al te veel moeite vervoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplaatsen van een wasmachine of zware verhuisdozen. Het is dan ook niet voor niks, dat een steekwagen vooral bij verhuizingen en verbouwingen een veelgebruikt hulpmiddel is. Het gebruik van een steekwagen zorgt ervoor dat het moeten tillen van zware spullen niet meer nodig is en voorkomt dus een hoop onnodige krachtverspilling (en rugpijn achteraf).

Verschillende soorten steekwagens

Steekwagens zijn er in allerlei soorten en maten. Naast de ‘klassieke’ steekwagen, zijn er tegenwoordig ook inklapbare steekwagens verkrijgbaar. Deze inklapbare steekwagens zijn met name handig als je de steekwagen zelf ergens naartoe wil vervoeren (bijvoorbeeld om te helpen bij een verhuizing), maar zelf niet zoveel ruimte in de auto hebt om de steekwagen mee te nemen. Naast de ‘algemene steekwagen’, voor bijvoorbeeld het verplaatsen van dozen en kratten, zijn er ook verschillende ‘specifieke steekwagens’. Een voorbeeld hiervan is een bandensteekwagen, welke speciaal geschikt is voor het vervoeren van bijvoorbeeld de banden van een auto.

Steekwagen wielen

Een steekwagen is eigenlijk een heel simpele constructie en bestaat uit een frame met twee handvatten. Aan de onderkant van dit frame is aan beide kanten van de steekwagen een wiel bevestigd. Je kunt je voorstellen dat de banden van een steekwagen een belangrijk onderdeel zijn van de steekwagen. Zonder goede wielen, komt een steekwagen niet heel ver en wordt het verplaatsen van goederen op de steekwagen onnodig zwaar. Het is dan ook een goed idee om de steekwagen bandjes goed te controleren, wanneer je van plan bent om de steekwagen te gebruiken. Steekwagen wielen kunnen namelijk na verloop van tijd langzaam leeglopen, uiteraard kun je een zacht steekwagenwiel altijd weer oppompen via het ventieltje dat op het steekwagenwiel zit.

Steekwagen wielen vervangen

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de bandjes van een steekwagen na intensief gebruik (of lange perioden zonder gebruik) aan vervanging toe zijn. De wielen van een steekwagen kunnen op den duur slijten en hierdoor niet meer optimaal werken. Het is natuurlijk zonde om een gehele steekwagen te vervangen, wanneer slechts de wielen van de steekwagen versleten zijn. In dit geval is het mogelijk om de steekwagen wieltjes zelf te vervangen. Let erop dat je altijd hetzelfde formaat banden onder de steekwagen zet, als de vorige bandjes. Hierbij is de hoogte van het steekwagen wiel van belang, maar ook de as maat. Deze afmetingen zijn eenvoudig zelf op te meten bij de huidige wielen onder de steekwagen, bijvoorbeeld met behulp van een schuifmaat. Wanneer je wieltjes met een andere afmeting dan de huidige wieltjes onder een steekwagen monteert, zal de steekwagen vaak erg lastig rijden. Het is niet altijd nodig om direct beide steekkar wielen te vervangen. Als er slechts één van beide bandjes defect is en het andere bandje er nog prima uit ziet, kun je er uiteraard ook voor kiezen om alleen één steekwagen wiel te vervangen.

Nieuwe steekwagen bandjes kopen

Voor ieder soort steekwagen zijn nieuwe wieltjes verkrijgbaar. Online is er een breed aanbod te vinden aan steekwagen wielen, waarbij de precieze maten meestal duidelijk staan aangegeven. Meet de afmetingen van jouw steekwagen wielen dus goed op en vergelijk daarna de verschillende steekwagen wielen die online worden aangeboden, om zo de juiste steekwagen bandjes te bestellen.

 

 

 

Geen enkel klusblog meer missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je bent de eerste die op de hoogte wordt gesteld!

Deel deze post met je klusvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *